کاربرد فنآوریهای اطلاعات مکانی (*GIT) در صنعت آب کشور امروزه با توسعه و پیشرفتهای به وجود آمده در خصوص دانش و فنآوری، شاهد توسعه ابزارهای متنوع به منظور تولید اطلاعات مورد نیاز فعالیتهای مختلف هستیم. از اینرو لزوم استفاده از سیستمهای اطلاعاتی مختلف جهت ورود، ذخیرهسازی، بازیابی و تجزیه و تحلیل اطلاعات، بیش از پیش مطرح گردیده است. وظیفه یک سیستم اطلاعاتی، افزایش توانایی جهت اتخاذ تصمیمات بهینهتر میباشد. سیستمهای اطلاعاتی در واقع ابزار مورد نیاز جهت استفاده بهینه و مطلوب از اطلاعات در فرآیند تصمیمگیری را در اختیار کاربران قرار میدهد. این ابزار کلیه فعالیتها از جمعآوری، ذخیرهسازی و تجزیه و تحلیل اطلاعات تا اتخاذ تصمیم و عملی نمودن آن را شامل می شود. |
در دهههای اخیر، GIS به عنوان یک فنآوری پویا و کمنظیر، با هدف مدیریت بهینه دادههای مکانی، در دسترس کاربران علوم و فنون مختلف قرار گرفته است به طوری که امروزه سیستمهای اطلاعات جغرافیایی (GIS)، یکی از ابزارهای مهم و موثر در روند تصمیمگیری و مدیریت بهینه به شمار میروند و کاربرد آن روز به روز افزایش یافته و امروزه استفاده از آن در روند تصمیمسازی، نیازی ضروری و اجتناب ناپذیر گشته است.
حوزه وسیع فعالیتها و گوناگونی وظایف واگذاری شده به معاونت امور آب وزارت نیرو شامل شرکت مادر تخصصی مدیریت منابع آب ایران و شرکتها و واحدهای تابعه آن، هماهنگی، انسجام و سازماندهی ویژه ای را در انجام و اجرای فعالیتهای محوله، طلب می کند. این مساله امکانپذیر نیست، مگر با دسترسی به اطلاعات صحیح، دقیق و بههنگام در چارچوب سیستمی که با بالاترین کیفیت، در کمترین زمان و با بیشترین سرعت و دقت، توان ارائه و تجزیه و تحلیل اطلاعات را داشته باشد.
بدیهی است که روشهای سنتی و متداول موجود نمیتواند جوابگوی نیازهای اطلاعاتی و مدیریتی رو به رشد صنعت آب کشور باشد، چرا که امروزه کاربرد فنآوریهای جدید در خصوص تولید و سازماندهی اطلاعات مورد نیاز و استفاده از عنصر ارزشمند زمان در تصمیمگیری، دو عامل اساسی پیشرفت و توسعه به شمار میآیند.
از اینرو استفاده از فنآوری سنجش از دور (Remote Sensing) به عنوان یک ابزار مناسب جهت اخذ و تولید اطلاعات مکانی مورد نیاز صنعت آب کشور و همچنین بهکارگیری ابزارهای GIS در این صنعت، تضمینی برای توسعه پایدار صنعت آب کشور و افزایش کارآیی در حوزه فعالیتهای آن محسوب میگردد. امید است تا با توسعه کاربرد این فنآوری در فعالیتهای مختلف محوله به شرکت مادر تخصصی مدیریت منابع آب کشور، شاهد شکوفایی روز افزون این صنعت در سطح کشور باشیم.
* Geo-Spatial Information Technology - GIT، فنآوری استفاده از اطلاعات مکان - محور می باشد که خود شامل علوم و فنون مختلف از قبیل سیستمهای اطلاعات جغرافیایی (GIS)، سنجش از دور با استفاده از تصاویر ماهواره ای (Remote Sensing) و... میگردد.
GIS
دلایلی که ازجی آی اس استفاده می کنیم
کارهایی که می توان با GIS انجام داد | . |
چه کارهایی می توان با GIS انجام داد ؟ - به تصویر کشیدن مکان پدیده ها : به نقشه درآوردن مکان پدیده ها این امکان را به شما می دهد که به راحتی مکان نمایه ها و پدیده های مورد بررسی خود را بیابید و بدانید در کجا باید عملیات خود را انجام دهید . به کمک نقشه شما می توانید : 1) مکان یک پدیده فردی را بیابید . 2) مکان یک توزیعی از پدیده های مرتبط به هم را بیابید . مثلاً در مورد زمین لرزه می توان به نقشه کلیه مناطق زلزله خیز در یک کشور دسترسی پیدا کرد ، این دو برای ساخت ساختمان های جدید و مقاوم به زلزله ضروری است . ![]() نقشه مناطق زلزله خیز آمریکا - به تصویر کشیدن مقادیر کمی : افراد مقادیر کمی را به صورت نقشه در می آورند ، مثلاً مکان نقاط حداقل و حداکثر ، تا اماکنی را که با معیارهای آنها همخوانی دارند و یا مکان هایی راکه باید در آن به اجرای عملیات بپردازند ، بیابند . این سری از اطلاعات یعنی مقادیر کمی از یک سطحی از اطلاعات ورای نقشه مکان پدیده ها به ما ارائه می دهد . مثلاً مأموران بهداشت و سلامت عمومی ممکن است نه تنها به نقشه تمام داروخانه ها دسترسی پیدا کند بلکه شاید بخواهند تعداد داروخانه های موجود به ازاء هر 10000 فرد پیدا کنند . ![]() نقشه مربوط به تعداد بچه های زیر 18 سال که مورد بررسی پزشکی قرار گرفتند - به تصویر کشیدن تراکم : در حالی که شما می توانید به راحتی با مشاهده نقشه مکانی پدیده ها به غلظت و تراکم آنها پی برید ، اما در مناطقی که پدیده های متنوع و زیادی دارد تشخیص مناطق با تراکم بیشتر سخت است . نقشه تراکم به شما اجازه می دهد تمام مناطق با واحد مساحتی یکسان مثل مایل مربع را اندازه گیری کنید . که در نهایت شما به راحتی می توانید توزیع آنها را ببینید . نقشه تراکم در مورد مناطقی که از نظر سایز بسیار تغییر دارند مثل استان ها یا مناطق آماری بسیار مفید واقع می شود . در مورد نقشه های آماری که به نمایش تعداد افراد در هر منطقه آماری می پردازد ، مناطق بزرگ تر می تواند نمایانگر افراد بیشتری نسبت به مناطق کوجک باشد . اما بعضی از مناطق کوجک ممکن است به ازای هر مایل مربع ، دارای تراکم بیشتری باشد . ![]() نقشه تراکم آسیای شرقی و اقیانوس هند - پی بردن به پدیده های موجود در یک منطقه : از GIS می توان برای بررسی و پی بردن به حوادث اتفاق افتاده و یا اقدامات لازم به انجام ، بوسیله پیدا کردن پدیده های موجود در یک منطقه ، استفاده کرد . برای مثال ، یک وکیل منطقه ای ممکن است کلیه دستگیری های پخش مواد را بررسی کند تا به پیدا کردن پخش کننده موادی که در کمتر از 1000 فوت از یک مدرسه صورت گرفته است ، دست یابد که در این صورت مجازات شدیدتری در نظر بگیرد . یعنی از داخل فایل تمام پخش کننده مواد به مورد پخش کننده های نزدیک به مدرسه می توان رسید تا در نهایت به علت جرم سنگین تر مجازات شدیدتری تعیین کرد . این را درک پدیده ای داخل یک منطقه به منظور تعیین اقدامات لازم الاجرا می گویند . ![]() نقشه نواحی اطراف کالیفرنیا ، هر زون معرف 4/1 مایل است - درک پدیده های مجاور : بوسیله نقشه مناطق مجاور می توان به اتفاقات و حوادث ایجاد شده در نواحی با فاصله های مشخص از منبع پی برد . مثلاً از این نقشه می توان برای پیدا کردن مناطق مجاور به منطقه ای که در معرض خطر سیل است استفاده کرد . ![]() نقشه ایجاد شده توسط مرکز خطر |