نسل ما وارث سنت نامبارکی ست زیرا اولین نسلی است که پا به دنیایی گذاشته است که ثروت طبیعی آن که در واقع همان "تنوع زیستی" گونههای آن است به سرعت در حال کاهش است.قسمت عمده ای از تنوع زیستی تا به حال ناپدید شده است. حیوانات و گیاهان با سرعتی حدود ۱۰۰۰ برابر سرعت نرمال از بین می روند و تعداد بیشتری نیز در معرض خطر می باشند. تخمین زده میشود که یک چهارم کلیه حیوانات و گیاهان روی کره زمین در طی چند دهه آینده منقرض خواهند شد.
ما بر تارک ششمین موج بزرگ انقراض در تاریخ سیاره شکننده مان قرار گرفتهایم. پنج موج قبلی میلیونها سال قبل از تکامل اولیه انسانها عمدتاً بوسیله اختلالات شدید آب و هوایی اتفاق افتاده است. می توان گفت که حداقل تعدادی از انقراضها بوسیله برخورد شهاب سنگها با کره زمین اتفاق افتاده است ولی از آنجائیکه موج انقراض اخیر گونهها توسط ما انسانها- یکی از میلیونها گونه موجود در دنیا- بوقوع پیوسته است، منحصر به فرد محسوب می شود.
قطع درختان، تخریب تالابها، جادهسازی ، صید بی رویه و آلوده کردن اقیانوسها در کنار دیگر فعالیتهای تخریبی موجب کاهش تنوع زیستی گردیده است. نکته قابل تأمل این است که ما حتی اطلاع نداریم که چه چیزی را تخریب میکنیم. تصور می رود که بین ۱۳ تا ۱۴ میلیون گونه متفاوت در کره زمین وجود دارد، اما تا به حال کمتر از ۲ میلیون گونه از آنها شناسایی شده است و این در حالی است که تنها کسر کوچکی از گونههای شناسایی شده به علت منافعی که در تولید غذا، داروها و مواد مختلف دارند، مورد مطالعه قرار گرفتهاند. بدین سان ما انسانها کتابخانه بزرگی از دانش را حتی بدون باز کردن کتابها می سوزانیم.
همانا این بلا گریبانگیر سیاره ما و خود ما شده است. در مورد اتفاقاتی که تاکنون حادث شده است، کار خاصی نمی توان انجام داد. اگرچه واضح است که ما انسانها حتی با به کارگیری تمام استعداد ذاتی خود از عهده بازآفرینی یک گونه ناپدید شده نیز بر نمی آئیم، اما می توانیم از توقف این تخریب عظیم اطمینان حاصل نمائیم. بیائید متعهد شویم که کودکان نسلهای آینده در وضعیتی وخیم تر از ما زندگی نخواهند کرد.
ما حتی از ندانسته هایمان اطلاع نداریم
انجمن کره
زمین در سال ۱۹۶۸ اخطار داد که تخریب تنوع زیستی از نظر شدت پس از جنگ
هسته ای- گرمایی دومین خطری است که تمدن را تهدید می نماید.
اما واقعاً تنوع زیستی چیست؟ اگرچه اکثر دانشمندان توافق دارند که حدود ۱۳ میلیون گونه در دنیا وجود دارد، اما عده ای تعداد کل گونههای موجود در دنیا را حدود ۱۰۰ میلیون گونه تخمین می زنند. تا به حال حدود ۱/۷۵ میلیون گونه شناسایی شده اند ولی تنها یک درصد گونه های دنیا تنها از نظر ارزش بالقوه برای انسانها مورد بررسی قرار گرفته اند و مطالعهای در زمینه اهمیت گونههای مذکور در اکوسیستمهای دنیا صورت نگرفته است. تنوع زیستی موجود در کره زمین با سرعتی بی سابقه در حال کاهش است. به عقیده بعضی افراد، تعداد گونهها با سرعتی حدود ۱۰۰۰ برابر روند طبیعی و یا بیش از آن در حال کاهش است و در صورتی که اقدامات لازم برای متوقف نمودن آن انجام نشود، روند مذکور شتاب بیشتری خواهد گرفت. تعدادی از دانشمندان تصور می کنند که نیمی از گونه های موجود در سال ۱۹۹۲، تا سال ۲۰۵۰ برای همیشه از بین خواهند رفت. ما انسانها بزرگترین تهدید برای تنوع زیستی هستیم و زیستگاههای طبیعی را آنقدر با سرعت تخریب می نمائیم که حتی در ارزیابی وسعت تخریب با مشکل مواجه می شویم. به عنوان مثال، جنگلبانان در جنگلهای پر باران در شمال غربی ایالات متحده ، درختی را با تصور اینکه هرز گیاه است، سوزاندند. پس از سالها مطالعه و بررسی در سال ۱۹۹۱ مشخص شد که درخت سرخدار، در طی ۱۵ سال مهمترین داروی ضد سرطان بوده است. اما صدمه به زیستگاه تقریباً امید استفاده از آن برای درمان بیماران را از بین برد. این تنها یک مثال از ارزش طبیعت است. از آنجائیکه ما اکوسیستمهای بسیار زیادی را به سرعت تخریب می نمائیم، اطلاع صحیحی از ارزش واقعی آنها نداریم. تعدادی از مهمترین تنوعهای بیولوژیکی دنیا در معرض تهدید شدید قرار دارند. تجزیه و تحلیلهای اخیر مشخص نموده است که ۷۵% پستانداران، پرندگان و دوزیستان در ۳۴ منطقه زندگی می کنند. این مناطق مهم که تعداد بسیار زیادی از گونههای گیاهی، جانوری و حشرات دنیا را در بر میگیرد تنها ۲/۳ درصد سطح سیاره ما را می پوشاند. در حال حاضر بسیاری از دولتها، گروهها و افراد در زمینه محافظت از این مناطق فعالیت می نمایند. آیا این امر به معنی آن است که باید کلیه تلاشهایمان را تنها در جهت محافظت از این مناطق صرف نمائیم؟ تعدادی از زیست شناسان این راهبرد را نادرست می دانند. از آنجائیکه اطلاع صحیحی از مخلوقات در دست نیست، تبدیل کاربری و یا تخریب زمین به صورت اتفاقی ممکن است نتایجی فراتر از درک ما به همراه داشته باشد. |
![]() |
۱/ چرا باید از تنوع زیستی محافظت نمود؟
ما به
تنوع زیستی که نتیجه میلیاردها سال تکامل است برای تامین غذایی که مصرف می
کنیم، هوایی که تنفس می نمائیم و آبی که می آشامیم، وابسته هستیم. جنگلها
و کشاورزی وابسته به تنوع زیستی است. حیوانات و گیاهان بدون وجود
اکوسیستمهای متنوعی که نیازهای آنها را برآورده می نماید، قدرت ادامه
حیات نخواهند داشت. تنوع زیستی پایه و اساس تمام موجودات زنده است و شبکه
حیات را که همگی ما را حمایت می نماید، تشکیل می دهد.
همچنین تنوع زیستی تفاوتهای ژنتیکی بین گونهها را در بر میگیرد. به عنوان مثال میتوان به انواع مختلف محصولات و گونه های دام که ذخایر غذایی را از آفات و بیماریها محافظت می نمایند، اشاره نمود.
وجه دیگر تنوع اکوسیستمها در بیابانها، جنگلها، تالابها، کوهها، دریاچهها، رودخانهها و زمینهای کشاورزی مشاهده می شود. در تمام اکوسیستمها موجودات زنده از جمله انسان جامعهای را تشکیل می دهند که در آن نه تنها با یکدیگر بلکه با هوا، آب و خاک محیط اطرافشان نیز در ارتباط هستند.
۲/ تغییرات آب و هوایی چگونه تنوع زیستی را تهدید می نماید؟
تغییرات آب و هوایی ( و یا گرم شدن زمین) موجب افزایش دما، بالا آمدن سطح
دریاها، ایجاد تغییرات در الگوهای بارندگی و شرایط شدید آب و هوایی می
شود که اخیراً به کرات شاهد آن هستیم (طوفان، خشکی و سیل). تغییرات طبیعی
در آب و هوای جهان در طول ۱/۸ میلیون سال تغییرات مهمی را در طیف گونهها
ایجاد کرده و ساختار جوامع بیولوژیکی، چشم اندازها و زیستگاها را تغییر
داده است. موارد مذکور در چشم اندازی بسیار پراکنده تر از امروز و در غیاب
فعالیتهای انسان صورت پذیرفت ولی در حال حاضر تغییرات آب و هوایی حاصل
از فعالیتهای بشر با فشارهای حاصل از فعالیتهای انسانی ترکیب شده و موجب
کاهش وسیع تنوع زیستی گردیده است.
۳/ آیا تنوع زیستی در توسعه مشارکت دارد؟
تنوع
زیستی محصولات و خدمات زیادی را در جهت حمایت از زندگی ما تامین می نماید.
طبیعت گردی، گیاهان دارویی و تولید محصولات از اکوسیستمهای کشاورزی و
جنگل که در توسعه کشورها دخیل هستند، به تنوع زیستی وابسته هستند.
کنوانسیون تنوع زیستی، موجب ارتقاء بهره برداری پایدار از تنوع زیستی گشته و
از توان آن در جهت برآورده نمودن نیازها و آرمان های بشر در حال حاضر و
آینده محافظت می نماید.
۴/ آیا از متنوع ترین مناطق بیو لوژیکی دنیا بیشترین محافظت
صورت می پذیرد؟
خیر. قسمت اعظمی از تنوع زیستی که قصد محافظت
از آن را داریم در خارج از مناطق حفاظت شده قرار دارند و بنا براین باید
تمام تلاش خود را در جهت بهره برداری پایدار به کار بریم. از آنجائیکه
زندگی میلیونها نفر وابسته به تنوع زیستی است، هیچگاه نمی توانیم به
تنهایی از تمام زمینههای تنوع زیستی دنیا محافظت نمائیم.
۵/ آیا راهی برای محافظت از تنوع زیستی به صورت مصنوعی وجود
دارد؟
محافظت از گونهها در خارج از زیستگاههای طبیعی آنها
در باغهای گیاه شناسی، باغ وحشها، آکواریومها و بانکهای ژن صورت
میپذیرد. اگر چه این موارد به صورت موقت وضعیت ایده آلی را موجب می شود،
اما به جز موارد بسیار حاد، احتمالاً مطلوبترین راه برای حفاظت از تنوع
زیستی نیست.
۶/ چگونه می توانیم به حفظ تنوع زیستی در زیستگاه کمک نمائیم؟
راههای مختلفی برای این منظور وجود دارد:
منبع: تونزا – مجله
UNEPبرای جوانان
www.ourplanet.com
ترجمه: ویدا منتخب