GIS & RS Sanandaj

نویسنده وبلاگ آرمین فاتحی

GIS & RS Sanandaj

نویسنده وبلاگ آرمین فاتحی

اکوتوریسم چیست؟

لغت Eco Tourism که فرهنگستان لغات با کمک سازمان میراث فرهنگی کشور آن را معادل طبیعت گردی معنا کرده است، از نظر ریشه لغوی از دو جزء Eco و Tourism ساخته شده است که که پیشوند eco برگرفته از ریشه ای یونانی به معنی آمیزه ای از مفاهیم محیط زیست و زیستگاه و tourism به معنای گردشگری است؛ این مفهوم بیش از هر چیز طبیعت را تداعی می کند. در فارسی کلمه بوم را معادل eco قرار داده اند و به نوعی به Eco Tourism، «بوم گردی» نیز می گویند(بوم = سرزمین و زیستگاه). تعریف اکوتوریسم از منظر انجمن جهانی اکوتوریسم در سال 1991م: اکوتوریسم سفری است  مسئولانه به مناطق طبیعی، که موجب حفظ محیط زیست و بهبود زندگی مردم محلی گردد. چند سال بعد در 1996 م. اتحادیه‌ی جهانی حفاظت از طبیعت و منابع طبیعی با بسط تعریف بالا، اکوتوریسم را چنین تعریف کرد: اکوتوریسم یک سفر و بازدید زیست محیطی مسئولانه  از مناطق طبیعی بکر است که به منظور لذت بردن از طبیعت و درک مواهب آن و ویژگی های فرهنگی مرتبط با آن انجام می شود، به طوری که باعث ترویج حفاظت گردد و اثرات منفی بسیار کمی از جانب بازدید کنندگان بر محیط به جای گذارد و شرایطی را برای اشتغال و بهره مندی اقتصادی و اجتماعی مردم محلی(بومی) فراهم کند.

اکوتوریست ‌ها(بوم‌گردان) کیستند:

اکوتوریست ها افرادی هستند که از مرحله علاقه ساده به طبیعت فراتر رفته و پا در عرصه شناخت رازها و زیبایی ‌های عمیق آن  می ‌گذارند. یک اکوتوریست، خود را نسبت به مراقبت از طبیعت و احترام به فرهنگ بومی  مسئول می ‌داند و به این مسئولیت پای ‌بند است. بنابراین هر کس که به هر طریقی به طبیعت سفر می کند، الزامآ یک اکوتوریست به حساب نمی ‌آید.


 
جایگاه اکوتوریسم در بازار توریسم(گردشگری):

از مقایسه‌ی ابعاد گردشگری در شاخه‌ی اکوتوریسم با سایر زمینه‌ های گردشگری، در می‌ یابیم در حالی که سایر شاخه ‌ها به توریسم انبوه، شرکت ها، آژانس‌ ها و هتل‌ های بزرگ می ‌اندیشند، فعالان شاخه اکوتوریسم(بوم‌گردی) به ندرت با گروه‌ هایی بیش از 30 نفر برای هر برنامه سر و کار دارند و نیز  از طریق شرکت های کوچک و استفاده از راهنمایان محلی و امکانات محدود در محیط‌ های طبیعی فعالیت می کند. بنابراین یکی از مهم ترین اصول برای اکوتوریسم و اکوتوریست ‌ها این است که: «رد پا» باید تنها اثری باشد که از اکوتوریسم در طبیعت به جا گذاشته می شود و عکس‌ ها و خاطرات سفر نیز تنها یادگاری ‌هایی باشند که از طبیعت نزد اکو توریست ‌ها(بوم‌گردان) باقی می ‌ماند. بهتر است شما به عنوان یک اکوتوریست اندکی از نمونه ‌های قوانین اخلاقی این صنعت را بدانید:
- برای حفظ و ارتقای یکپارچگی طبیعی مکان های مورد بازدید تلاش کنید.
- به حساسیت های فرهنگی احترام بگذارید.
- در تور، حداقل میزان زباله و ضایعات زیست محیطی را تولید کنید.
- محیط طبیعی مورد بازدید خود را تمیزتر از زمان آغاز، ترک کنید.
- آرامش حیات وحش را بر هم نزنید.
- از محصولاتی که از حیوانات و گیاهان در خطر انقراض تهیه می شوند خریداری نکنید.
- با خرید محصولات بومی به اقتصاد محلی کمک کنید.
- باورها و اعتقادات  سنتی و مردمی منطقه را بشناسید و به آن ها بی‌احترامی نکنید.
- از چیدن گل در طبیعت خودداری کرده و در عوض با عکاسی از آن لذت ببرید.
- از مکان های خصوصی و مردمان محلی و عشایر(بخصوص زن ها و کودکان) بدون اجازه عکاسی نکنید.
- به اماکن مقدس احترام بگذارید.
- هرگز قولی را به عشایر و مردمان روستایی ندهید که نتوانید عمل کنید.
- سعی کنید در محیط های روستایی و عشایری پوشش شما مناسب باشد.

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد