بیابان به بخشی از مناطق خشک گفته میشود که بارندگی کمتر از 50 میلیمتر باران دارد و ممکن است چند سال در آن باران نبارد و با کم آبی و تبخیر شدید مواجهه باشد و دارای پوشش گیاهی بسیار ضعیف است.
اما کویر به زمینهای رسی پف کرده، با شوری و نمک بسیار شدید که گیاهان در آن نمیتوانند رشد نمایند، اطلاق میشود.
در بعضی آنها که شوری کمتر است ممکن است گیاهانی مانند گزوشور که در برابر املاح نمکی مقاوم هستند رشد نمایند. لذا کویر معمولازمینهایی با شوری بالا و بدون گیاه است. به آن نمکزار نیز گفته میشود.
بیابان
بیابان در لغت به سرزمین پهناور و بیآب و علف گفته میشود، اما در تعریف علمی آن شرایط خاصی توسط صاحبنظران مانند مقدار باران، مقدارتبخیر و تعرق سالانه، پوشش گیاهی و غیره را در نظرمیگیرند.
بعضی از صاحبنظران نیز مناطقی را که در آن آب و پوشش گیاهی کم است مناطق خشک میگویند و برخی مناطقی را که در آن بارشهای جوی کمتر از مقدار تبخیر و تعرق مطلق است مناطق خشک مینامند.
برخی دیگر همه این شرایط یعنی مقدار باران و پوشش گیاهی، آب قابل استفاده محدود، مقدار ریزشهای جوی کمتر از تبخیر و تعرق سالانه، را در نظر گرفتهاند.
در یک تعریف نیز گفته شده اگر مقدار متوسط باران کمتر از500 میلیمتر باشد منطقه خشک و بالاتر از این مقدار منطفه مرطوب محسوب میشود.
بعضی صاحبنظران از نظر پراکندگی باران در طول سال به تعریف بیابان پرداختهاند به این معنی که ممکن است باران منطقهای بالای500 میلیمتر باشد اما در یک فصل خاص باشد و برای رشد گیاهان مناسب نباشد، لذا جزء مناطق خشک محسوب میشود.
مناطق خشک تقریبا یک سوم از سطح خشکیهای کره زمین را دربر میگیرند. مناطق خشک در عرضهای جغرافیایی متفاوتی گسترده شدهاند. بخش اعظم بیابانهای خشک همانند کمربندی در حواشی مدارهای راس السرطان و راس الجدی وجود دارند.
این 2 منطقه به نام کمربند بیابانی معروفند که بین 15 تا 30 درجه شمال و جنوب استوا واقع شدهاند. دراین منطقه بادهای تجاری به سمت استوا میوزند.
بیابان بزرگ صحرای افریقا، بیابانهای افریقای جنوبی، بیابان استرالیا، بیابانهای شبه جزیره عربستان نمونههایی از این نوع بیابانها هستند.
کویر
کویر به زمینهای گلی و شور نمکزاری گفته میشود که اشباع از املاح و نمکهای مختلف بوده و برای زراعت مناسب نمیباشند.
هر جا که بافت خاک ریزدانه و نمک به مفهوم عام وجود داشته باشد با حضور آب به هر شکل (باران ـ جاری ـ زیرزمینی) کویر تشکیل میشود و معمولاً در انتهای میسلها و در پستترین نقطه یک حوضه قرار دارد.
از آنجا که شرایط حاکم بر بیابانها اغلب مساعد پیدایش کویر است لذا این دو پدیده بیشتر با هم وجود دارند. در واقع کویر عارضهای در یک بیابان است نه خود بیابان.
در تشکیل زمینهای شور و کویرهای نمک عوامل بیشماری در طول دورانهای زمین شناسی دخالت داشتهاند؛ از جمله:
به این ترتیب میتوان گفت: در پیدایش کویر با تعریف فوق انسان دخالتی نداشته بلکه بیشتر وضعیت زمین ساختی و ژئومرفولوژی منطقه موثر است ولی انسان به طور ناخواسته با اهمال باعث پیشروی کویر میشود.
تفاوتهای کویر با بیابان: