انگور یا مو با نام علمی vitis یکی از انواع گیاهان
دو لپهایمیباشد. انگور یکی از مهمترین میوههایی است که از زمانهای بسیار
قدیم مورد استفاده بشر قرار گرفته است. بطورکلی ، دو نظریه متفاوت در مورد
دیرینگی انگور وجود دارد. عدهای معتقدند که انگور ، حتی قبل از پیدایش
غلات ، مورد استفاده بشر قرار گرفته است. انگور بطور وحشی و به مقدار
فراوان در جنگلها وجود داشته و انسانهای نخستین از برگ و میوه آن بهره
میجستند. انگور میوهای است بهشتی که شامل ویتامینهای a , b ، c میباشد
هچنین دارای مقداری منیزیم ، کلسیم ،آهن ، فسفر، پتاسیم و آلبومین است.
انگور یکی از میوههای ضد سرطان شناخته شده است و این به خاطر خواص ضد
عفونی کنندگی آن است.
فیزیولوژی رشد و نمو انگور
تعریق
این
عمل عبارت است از تبخیر مقدار فراوانی از آب بطور روزانه توسط برگهای
انگور. عوامل محیطی موثر در میزان تبخیر از سطح برگ عبارتند از: شدت نور ،
دما ، رطوبت و باد. نور و دما باعث افزایش تبخیر ولی رطوبت باعث پایین آمدن
میزان تبخیر از سطح برگ میشود. جریان هوا و باد میزان تبخیر را افزایش
میدهد.
جذب آب
تبخیر آب از سطح برگها ، باعث غلیظتر شدن
شیره یاختهای شده و این غلظت شیرابه که از بالا به سوی ریشه ادامه
مییابد، بوجود آورنده نیروی کشش است که باعث جذب آب به درون ریشه میشود.
آب جذب شده، درون آوند چوبی به حرکت درآمده و از طریق آن به تمام یاختهها
میرسد. در مواردی که رطوبت هوا زیاد باشد آب بوسیله فشار اسمزی وارد ریشه
میشود که با حالت اول یعنی کشش تبخیری تفاوت اندکی دارد.
اشک مو
فرایندی
است که نحوه عمل آن ، کاملا شناخته نشده است. این فرایند غالبا بر براثر
دیر هرس کردن در اوایل بهار روی میدهد. ریزش اشک مو تا چندین ادامه
مییابد. در اشک مو ، هورمونهای گیاهی مانند سیتوکینین ، جیبرلین و به
میزان اندکی قند و مواد کانی دیده میشود. ریزش اشک مو به دلیل فعالیت شدید
ریشه میباشد.
جذب مواد کانی
تمام موادی که توسط گیاه از
طریق ریشه جذب میشوند، ابتدا در آب به صورت محلول درمیآیند. جذب این مواد
، بوسیله تارهای کشندهای که در انتهای ریشه قرار دارند صورت میگیرد. که
پس از ورود یونهای مختلف ، از طریق ریشه به نقطه مصرف میرسد.
فتوسنتز
یکی از مهمترین پدیده فیزیولوژیکی در گیاه روی میدهد فرایند
فتوسنتز است که طی آن مواد قندی در برگهای گیاه ساخته میشود. این مواد
قندی هم مستقیما به مصرف گیاه میرسند. و هم برای تهیه موادی دیگر در داخل
گیاه بکار میروند.
تنفس
در فرایند تنفسمواد قندی ، چربیها
پروتئینها ، اسیدهای آلی و اسیدهای آمینه میسوزند و گاز کربنیکو انروی
تولید میکنند. به عنوان مثال هنگام رسیدن میوه انگور بر اثر عمل تنفس
مقدار فراوانی از اسید مالیک و اسید تارتاریک میسوزد و از ترشی انگور
کاسته میشود.
رشد
عمل رشد ناشی از تولید یاختههای جدید و
بزرگ شدن آنها است. ناحیه تولید یاختههای جدید ، انتهای شاخه و ریشه است.
آشکارترین شکل رشد ، طویل شدن شاخهها است. به شکل بزرگ شدن یاخته ، رشد
متفاوت بوده و بعضی از آنها فقط رشد طولی دارند و پارهای دیگر رشد قطری.
پس از رشد کامل ، یاختهها از یکدیگر تمایز یافته و انواع بافتها را بوجود
میآورند.
ارزش غذایی انگور
انگور از نظر ارزش غذایی و
خواص بهداشتی ، دارای سودمندیهای بسیاری است. از مهمترین مواد قندی موجود
در حبههای انگور تازه ، ساکارز ، گلوکز و دکستروز میباشد. از اسیدهای آلی
اسید فرمیک ، اسید مالیک ، اسید سیتریک و اسید تارتاریک را میتوان نام
برد. نمکهای کانی مانند آهک ، منیزیم ، آهن ، منگنز ، سیلیس وجود دارد.
مقدار انروی موجود در هر 100 گرم انگور تازه 67 کیلوکالری است.
مشخصات
انواع انگور
انگورها را به 2 گروه میتوان تقسیم کرد. یکی
انگورهای کشمشی که برای تهیه سبزه و دیگر کشمش مورد استفاده قرار میگیرند.
دیگری انگورهایی که غالبا دانهدار بوده و برای تهیه آب انگور به مصرف
میرسند.
---------------------------------------------------------------------------------------------------
grapeseed
extract آشنایی با انگور
انسان در طول هزاران سال از انگور استفاده
کرده است. قدمت مصرف انگور به عصر برنز بر می گردد. شاعر یونانی به نام
هومر که حدود 700 سال قبل از میلاد مسیح میزیسته است از شراب تهیه شده از
انگور سخن گفته است. از این میوه در انجیل هم نام برده شده است و گورها و
آثار باستانی مصری علایمی از انگور را روی خود دارند. انسان از انگور
استفاده های دیگری غیر از خوردن یا تبدیل آن به شراب و آب انگور کرده است.
کارشناسان طب سنتی اروپا صدها سال پیش پمادی را از شیرة موجود در ساقه
انگور برای درمان بیماریهای پوست و چشم تهیه کردند. برگهای این گیاه خاصیت
قابض و انعقادی دارند، بدین معنا که از آنها برای انعقاد خون، درمان التهاب
و درد نظیر درد بواسیر استفاده شده است. انگور کال (نرسیده) در درمان
انواع گلودرد ها و انگور خشک یا کشمش در درمان بیماریهای تحلیل برنده،
یبوست و تشنگی مؤثر بوده است. اما انگورهای گرد رسیده و شیرین دارای تمامی
خواص است و در درمان سرطان. وبا، آبله، تهوع، عفونتهای چشم و بیماریهای
پوست، کلیه و کبد مورد استفاده قرار گرفته است.
معرفی گیاه
انواع
انگور بومی قاره آسیا در مجاورت دریای خزر است، اما به آمریکای شمالی و
اروپا نیز انتقال یافته است، یعنی مهاجرین به اروپا انواع انگور را در دهه
های 1600 به آمریکای شمالی انتقال دادند. درخت انگور دارای برگهای دشت و
کنگره دار بوده و پوسته ریشه آن کنده میشود. میوه انگور می تواند سبز، قرمز
یا ارغوانی رنگ باشد.
ترکیبات گیاه
امروزه ما بنا به علاقه به انگور
یا کشمش، آنها را مصرف می کنیم و به همین دلیل شراب یا آب انگور نیز مصرف
میشود. اما در سال 1970 یک بیوشیمیست فرانسوی ا تخم (دانه) انگور ماده ای
را استخراج کرد که در بهبود جریان خون مؤثر بود. این ماده "الیگومریک
پروآنتوسیانیدین opc" نامیده میشود. این ماده سبب کاهش میزان التهاب میشود و
حتی از بیماری قلبی نیز پیشگیری می کند. این ماده در زمره یکی از مواد
موجود در آب انگور قرمز و شراب قرمز است که خواص پیشگیرانه آن در قبال
بیماری قلبی به اثبات رسیده است. انگور بنا به وجود این ماده در آن امروزه
نه تنها به خاطر فرآورده های غذایی و نوشیدنی شناخته شده اش بلکه به عنوان
منبع اینگونه عناصر فعال درمانی اش کشت و پرورش داده میشود. 'الیگومریک
پروآنتوسیانیدین" اول و مهمتر از همه خاصیت ضد اکسید دارد که به بدن کمک می
کند تا حملاتی را که نهایتاً سبب بیماری می شوند (عوامل استعمال دخانیات و
مواد شیمیایی زیست محیطی)، دفع کند. این نوع مواد از طیف گسترده دفع
کنندگان فشار روحی متمایز هستند. ضد اکسید کننده ها یا ونهای تطبیق شدنی
(آداپتوونها)، همچنین از خستگی فیزیکی و روحی شما را رها و پس از رفع
بیماری نیز شما را کمک می کنند. هم ضداکسیدها و هم آداپتوونها ما را کمک می
کنند تا حداقل از دو عامل بزرگ مرگ و میر به نام بیماری قلبی - عروقی و
سرطان اجتناب ورزیم. خواص "ضد اکسید"الیگومریک پروآنتوسیانیدین (opc)"
می
تواند در پیشگیری از بیماری قلب - عروق نیز مؤثر واقع گردد. برخی تحقیقات
به عمل آمده مؤید این است که این ماده می تواند روند تشکیل پلاکها در رگها
را کاهش دهد و در تشکیل و ترمیم بافت آسیب دیده رگها مؤثر باشد.
اگر از
سابقه خانوادگی ابتلا به بیماری قلبی- عروقی رنج می برید، می توانید مصرف
الیگومریک پروآنتوسیانیدین را مدنظر قرار دهید. نارسایی مزمن سیاهرگها دلیل
دیگر مصرف این ماده است که در این میان می توان به عوارضی نظیر اختلال
بینایی ناشی از نفروپاتی دیابتی یا دونراسیون قرنیه اشاره داشت. اینگونه
مصارف ماده الیگومریک پروآنتوسیانیدین را تحقیقات کلینیکی نیز تأیید کرده
است. کاربردهای آتی این ماده ممکن است مواردی نظیر معالجه سندرم پیش قاعدگی
و متوقف کردن التهاب صورت در پی عمل جراحی را نیز در بر گیرد. این ماده در
کاهش میزان ناراحتی سینه و درد مفاصل و پاها که گاهی در پی نسدرم پیش
قاعدگی عارض میشود مؤثر بوده است و مدت زمان بهبود از جراحی پلاستیک را
کاهش داده است. خواص ضد توموری این ماده نیز به اثبات رسیده است.
اشکال
موجود
عصاره دانه انگور به صورت عصاره مایع یا در قالب انواع کپسول و
قرص موجود است. برای اهداف درمانی از فرآورده های استاندارد حاوی 95 درصد
محتوی ماده الیگومریک پروآنتوسیانیدین استفاده کنید.
نحوه مصرف
نتایج
تحقیقات و آزمایشهای بالینی نشان می دهد که مادة الیگومریک
پروآنتوسیانیدین موجود در دانه انگور در درمان مشکلات نابینایی و همچنین
نارسایی مزمن سیاهرگی و علایم آن، مینای دندان و اختلالات جریان خون مؤثر
واقع میشود.
برای پیشگیری از پلاکهای رگها، اختلالات بینایی و سایر
حالات روزانه 50 میلی گرم عصاره استاندراد آن گیاه را مصرف کنید.
برای
درمان بیماری خاص، مصرف روزانه 150 تا 300 میلی گرم توصیه میشود لیکن از
مصرف خوسرانه اجتناب ورزید و با پزشک معالج خود مشورت کنید.
نکات
احتیاطی
امروزه نکات احتیاطی در مورد مصرف ماده الیگومریک
پروآنتوسیانیدین به نظر نمی رسد. این ماده خیلی سالم و بی خطر است.
تداخل
های احتمالی
هیچگونه عارضه و تداخلی از مصرف ماده مذکور گزارش نشده است
چون ماده مزبور خیلی جدید است و روی جریان خون و شریانهای خونی اثر می
گذارد به طور مستند طیف وسیعی از بیماریها و تداخل گیاه - دارو دور از
انتظار نیست. سعی کنید با پزشک معالج خود و پیشرفتهای به عمل آمده در
تحقیقات مربوط به عصاره انگور به ویوه در صورت ابتلا به دیابت یا سایر
ناراحتیهای جدی نظیر تخریب قرنیه یا ورم لنفاوی در ارتباط باشید.